Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een hypotheek?

Een hypotheek afsluiten is geen simpel proces. U zult een bepaalde vorm van een hypotheek moeten kiezen, de verschillende voor- en nadelen met elkaar vergelijken en uiteindelijk kiezen welke hypotheek het beste bij u past. Het moet allemaal heel nauwkeurig gebeuren en u kunt dus in veel valkuilen trappen. Dus: waar moet u precies op letten bij het afsluiten van een hypotheek?

Ga eerst langs uw huidige bank

Het eerste wat u zult moeten doen bij het afsluiten van een hypotheek is even langs gaan bij uw huidige bank. Omdat u al klant bent bij de desbetreffende bank zullen ze u goed adviseren en op weg helpen om een hypotheek af te sluiten. Daarnaast zullen ze misschien ook exclusieve regelingen voor u treffen: u bent immers een vaste en trouwe klant bij uw bank.

Verschillende soorten hypotheken

Er zijn veel verschillende soorten hypotheken beschikbaar. De drie meest voorkomende zijn de aflossingsvrije hypotheek, de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Elke hypotheek heeft zijn eigen voor- en nadelen. Vergelijk de voor- en nadelen van de verschillende hypotheken goed met elkaar en maak dan pas je keuze. De annuïteitenhypotheek heeft bijvoorbeeld als voordeel dat de maandelijkse lasten gelijk blijven, de lineaire hypotheek heeft een lage rentelast en de aflossingsvrije hypotheek had het voordeel van maximale fiscale renteaftrek, het fiscale voordeel van de aflossingsvrije hypotheek is sinds kort afgeschaft.

Let op hypotheken met een verplichte overlijdensrisicoverzekering

Nadat u enkele hypotheken naast elkaar hebt gelegd zult u ook moeten kijken naar voorwaarden zoals de overlijdensrisicoverzekering. Een hypotheek afsluiten is zoals eerder gezegd geen simpel proces en ook de overlijdsrisicoverzekering is een belangrijke factor hierin. Deze verzekering is niet bij alle hypotheken verplicht, maar mocht u een hypotheek kiezen waarbij het wel verplicht is: bereken vooraf goed wat uw maandelijkse lasten kunnen worden. U wilt immers niet opgescheept zitten met verrassingen en de maandelijkse lasten voor de overlijdensrisicoverzekering kunnen behoorlijk hoog oplopen.