De Zorghypotheek

Gepubliceerd op 26-06-2013

Omdat de zorgkosten de pan uit dreigen te reizen wordt koortsachtig gezocht naar manieren om de zorg in de toekomst te financieren. Onlangs kwam de Taskforce Verzilveren, een samenwerkingsverband tussen financiële partijen (waaronder Achmea en de Rabobank) en de overheid met het voorstel burgers zelf te laten sparen voor toekomstige zorgkosten in de vorm van een zorghypotheek.

Sparen voor zorgkosten met zorghypotheek

Het idee is om de overwaarde van een huis aan te kunnen wenden voor zorgkosten, ook zou de overwaarde aangewend kunnen worden om het pensioen aan te vullen. Deze aanbevelingen worden door de taksforce gedaan in een rapport aan minister Stef Blok van Wonen (rapport hier).

Momenteel staat ruim 500 miljard euro in Nederland geparkeerd in de overwaarde van huizen. Omdat overwaarde op een huis momenteel niet ten gelde kan worden gemaakt zijn veel gepensioneerden wel rijk op papier maar hebben in de praktijk extra financiële middelen nodig als pensioen of dekking van zorgkosten. Door de overwaarde in een ‘omkeerhypotheek’ onder te brengen zou de overwaarde van het huis ten gelde gemaakt kunnen worden.