Gedwongen samenwonen na scheiding

Gepubliceerd op 17-12-2013

Het is in de afgelopen 5 jaar een groot probleem geworden: een stel wil graag scheiden, maar door de dalende waarde van het huis is de hypotheekschuld vaak hoger dan de verkoopwaarde. Wanneer het huis zou worden verkocht wordt een groot verlies gemaakt en moet men zich in de schulden steken. Volgens gegevens van de Telegraaf gaat het om maar liefst 1,7 miljoen woningbezitters die een restschuld overhouden bij verkoop. Om deze reden blijven veel huizenbezitters gedwongen samen wonen.

Vóór de financiële crisis was het bovengenoemde probleem minder ernstig, of zelfs onbestaand. Woningen werden per jaar meer waard, waardoor bij een scheiding eenvoudig het huis met winst verkocht kon worden. Tegenwoordig is de huizenprijs ongeveer 20 procent lager dan 5 jaar geleden en daarom is financieel verlies bij scheiding bijna onvermijdelijk geworden.

Financiële problemen

Vele stellen komen in ernstige financiële problemen door het probleem dat opkomt na een scheiding. Hierdoor is men vaak gedwongen om samen in hetzelfde huis te blijven wonen. Dit meestal tot grote ergernis van beide partners. Na een echtscheiding zijn er dikwijls problemen, slechte gevoelens en hoog opgelopen spanningen in een huishouden.

Hoe voorkom ik dit scenario?

In eerste instantie is een preventieve oplossing voor dit probleem om niet te trouwen. Trouwen met een gedeelde hypotheek en samenlevingscontracten kan op den duur zorgen voor grote financiële problemen. Mocht formeel trouwen dan toch een must zijn, zorg dan dat u eventueel huren in overweging neemt. Dit kan een goed alternatief zijn voor kopen, als je beide niet een boven modaal inkomen hebt en een onzekere economische toekomst. Als u zelf al een hoog genoeg inkomen hebt om de hypotheek bij scheiding alleen over te nemen, dan hoeft u zich weinig zorgen te maken wanneer u samen met uw partner een huis koopt. In het geval van scheiding weet u in ieder geval zeker dat u uw hypotheek zelfstandig kunt overnemen en dus niet gedwongen bent tot verkoop.

Voor de laagste hypotheeklasten voor zowel samen wonen als alleen wonen, klik hier!