Aflossingsvrije Hypotheek

Kenmerk: De lening (hoofdsom) blijft over de looptijd gelijk en wordt niet afgelost
Voordeel: Lage maandlasten, fiscale voordelen zijn verdwenen (zie veranderingen)
Nadeel: Klein leenbedrag, Hoge afhankelijkheid schommeling huizenprijzen

Veranderingen aflossingsvrije hypotheken

De overheid heeft nieuwe regels doorgevoerd om meer mensen te behoeden voor financiële problemen door te hoge hypotheken. Dit heeft ook consequenties voor de aflossingsvrije hypotheek; sinds 1 januari 2013 is de hypotheekrente fiscaal niet meer aftrekbaar bij een 100% aflossingsvrije hypotheek. Er dient altijd een deel te worden afgelost. Bestaande aflossingsvrije hypotheken kunnen nog wel worden overgesloten.
Meer op Overheid.nl – nieuwe regels hypotheken.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Anders dan bij bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek wordt er bij een aflossingsvrije hypotheek niet afgelost maar alleen rente betaald over de lening. Er wordt geen datum afgesproken waarop de volledige hypotheek moet zijn afgelost. In plaats van maandelijkse aflossingen wordt een aflossingsvrije hypotheek vaak afgelost bij de verkoop van de woning.

Omdat er niet wordt afgelost op de hypotheek blijft de rente hoog. Er wordt dan ook geen vermogen opgebouwd door af te lossen op de hypotheek. De aflossingsvrije hypotheek wordt daarom ook wel vergeleken met het betalen van huur. Bij stijgende huizenprijzen kan de koper van het huis wel profijt hebben van een aflossingsvrije hypotheek; de restwaarde kan door de hypotheekconstructie in eigen zak worden gestoken wat bij huur natuurlijk niet kan. Anderzijds kan bij dalende huizenprijzen een flinke restschuld overblijven. Om deze reden heeft de overheid de regels voor aflossingsvrije hypotheken aangescherpt.

Maandlasten aflossingsvrije hypotheek

De maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek liggen lager dan andere hypotheekvormen omdat er niets wordt afgelost. Daar staat tegenover dat de maandlasten onderhevig kunnen zijn aan een stijging van de rente waardoor de maandlasten snel op kunnen lopen.

Aflossingsvrije hypotheek en overlijdensrisico

Aan veel hypotheekvormen is een overlijdensrisico verzekering gekoppeld; wanneer de hoofdlener komt te overlijden wordt de hypotheek automatisch afgelost door de verzekering. Voor de aflossingsvrije hypotheek dient een aparte overlijdensrisico verzekering te worden afgesloten.