De Blok hypotheek

Gepubliceerd op 01-03-2013

Aflossingvrij en toch hypotheekrenteaftrek

Onlangs is besloten de hypotheekrenteaftrek te beperken tot hypotheken waarop tijdens de gehele looptijd wordt afgelost. Onder druk van de Eerste Kamer is minister Stef Blok echter overstag gegaan door toe te staan dat de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij kan blijven.

Het is helaas niet zo eenvoudig dat de helft van de waarde van de woning kan worden gefinancierd met bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek en de andere helft met een aflossingsvrije hypotheek. Er is een ingewikkelde constructie bedacht die ondertussen bekendheid geniet als de Blok hypotheek of duo-hypotheek.

Hoe werkt de Blok hypotheek?

Om de helft van de woningwaarde toch aflossingsvrij te financieren dienen twee aparte hypotheken worden afgesloten; een annuiteitenhypotheek met een maximale looptijd van 30 jaar voor het volledige leenbedrag en daarnaast een schuldopbouwhypotheek.

Naast de normale annuiteitenhypotheek waarop belastingvoordeel kan worden behaald door de hypotheekrenteaftrek moet een schuldopbouwhypotheek worden afgesloten. Deze hypotheek is te beschouwen als een omgekeerde hypotheek, oftewel eigenlijk gewoon een op te nemen lening. Maandelijks kunt u een bedrag opnemen tot een met de bank afgesproken maximum. Zodoende heeft u een annuïteitenhypotheek maar toch lagere maandlasten. Op Telegraaf.nl leest u meer over de Blok-hypotheek

Is de Blok hypotheek voordelig?

Afgezien van het feit dat nog geen enkele bank de Blok-hypotheek aanbiedt en dat deze dus momenteel onmogelijk af te sluiten is, blijkt het ook een dure hypotheekvorm te zijn. De Consumentenbond berekende eerder dat de duo-hypotheek onaantrekkelijk is door de voorwaarden en over de hele looptijd tienduizenden euro’s meer kost dan alleen een annuïteitenhypotheek.