Welke hypotheek past bij mij?

Omdat er veel verschillende hypotheekvormen bestaan moet u goed nadenken over de hypotheekvorm die het best bij u past. Onderstaand vindt u de meest populaire hypotheekvormen kort beschreven.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u elke maand hetzelfde bedrag. De looptijd van deze hypotheek bedraagt over het algemeen 30 jaar en zal in het begin vooral lage netto maandlasten hebben en een hoge rente. Deze rente is echter wel weer fiscaal aftrekbaar. Tegen het einde van de looptijd van een annuïteitenhypotheek zullen de netto maandlasten juist toenemen en de rente weer afnemen.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij de aflossingsvrije hypotheek betaalt u gedurende de hele periode geen aflossingen. U heeft dus lage maandlasten, omdat u alleen de rente betaalt. Het nadeel van deze hypotheek is alleen wel dat de hypotheek niet is afgelost aan het einde van de looptijd. De aflossing zult u dus zelf moeten sparen of moet voortkomen uit de verkoop van uw woning. Ook is vanaf 2001 de rente maximaal 30 jaar aftrekbaar. Sinds 1 januari 2013 is hypotheekrenteaftrek niet langer mogelijk bij een aflossingsvrije hypotheek.

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek is, in tegenstelling tot de aflossingsvrije hypotheek, een hypotheek waarmee u aan het einde van de looptijd het hele gehele bedrag van de hypotheek heeft afgelost. De aflossing geschiedt aan het einde van de looptijd en gedurende de looptijd heeft u redelijk stabiele maandlasten. Wel is er bij deze hypotheekvorm een verplichte overlijdensrisicoverzekering, waardoor de kosten iets hoger op kunnen lopen.