Tweede hypotheek

Een tweede hypotheek kunt u afsluiten als u bijvoorbeeld van plan bent om een woning te verbouwen of om eventueel onderhoud te financieren. Deze tweede hypotheek is een extra lening op hetzelfde onderpand en in feite bent u vrij in de keuze van wat voor hypotheek u wilt kiezen en de bijbehorende rentesoort.

Waar is een tweede hypotheek af te sluiten?

Het meest voor de hand liggende zou zijn om een hypotheek af te sluiten bij dezelfde instantie als bij wie u de eerste hypotheek heeft afgesloten. Dat komt omdat verstrekkers van hypotheken niet graag iemand geld verstrekken die bij een andere instantie een hypotheek heeft lopen. De reden hiervoor is dat er bij betalingsproblemen de eerste hypotheek altijd voorrang krijgt. De geldverstrekker voor de tweede hypotheek zou dus een risico lopen. Echter zijn er wel degelijk banken die dit wel doen, maar dat risico proberen te verkleinen door bijvoorbeeld een hogere rente te laten betalen.

Tweede hypotheek bij overwaarde

Vaak wordt er voor een tweede hypotheek gekozen als er sprake is van een overwaarde van een woning. De overwaarde van een woning is het verschil tussen de hypotheek en de huidige waarde van de woning. Het kan namelijk zo zijn dat uw woning naarmate de tijd vordert meer waard wordt (of juist minder). Daarnaast is de rente voor de tweede hypotheek ook aftrekbaar als het bedrag van de overwaarde wordt gebruikt voor een verbouwing, verbetering of achterstallig onderhoud van de woning.

Krediethypotheek

Vaak wordt er voor een tweede hypotheek gekozen in de vorm van een krediethypotheek. Bij de krediethypotheek is er een van te voren afgesproken maximum en kan er vrij geld worden opgenomen totdat dat maximum bereikt is. Daardoor is deze hypotheekvorm zeer aantrekkelijk als tweede hypotheek en is het ook één van de meest flexibele hypotheekvormen.