Sparen of aflossen hypotheek?

Bij het kiezen van de hypotheekvorm moet u er op letten dat er bij de desbetreffende hypotheek wordt afgelost of gespaard. Bij het sparen wordt er uiteraard een bedrag bij elkaar gespaard voor de hypotheek. Bij de hypotheken met aflossing wordt er maandelijks een bedrag afgelost.

Let bij uw keuze op de voorwaarden

Als u ervoor kiest een hypotheek af te lossen dient u goed de voorwaarden te bekijken. Als u bijvoorbeeld in de toekomst uw hypotheek vervroegd wilt aflossen bestaat er een kans dat er boeterente in rekening wordt gebracht. Dit is niet bij alle hypotheken het geval.

De wet Hillen

Bij de keuze voor het aflossen van uw hypotheek bestaan er enkele voordelen. Één van die voordelen wordt de wet Hillen genoemd. Dit houdt in dat de kosten van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting worden verminderd tot een laag punt. Dit is alleen van toepassing bij het aflossen van een lening.

Andere voordelen bij het aflossen van de hypotheek

De keuze voor het aflossen is vooral interessant als u bijvoorbeeld geld over heeft. Aflossen hoeft dan niet gelijk de beste oplossing te zijn, dit hangt immers af van uw persoonlijke situatie, maar in veel gevallen wordt dan wel voor die oplossing gekozen. In tegenstelling tot het aflossen, kun je bij het kiezen voor sparen weer geld opzij zetten voor later.

Enkele voordelen van het aflossen:

  • Bij de optie voor het oplossen betaalt u minder rente, waardoor uw maandelijkse lasten
    dus automatisch lager worden.
  • De hypotheekschuld wordt natuurlijk lager.
  • Aflossen is in veel gevallen boetevrij, maar dit is dus niet bij alle hypotheken het geval
    (zie eerste alinea).