Restschuld hypotheek

De restschuld bij een hypotheek is een deel van de hypotheek dat nog niet afgelost is na de verkoop van een woning. Deze restschuld bepaalt gedeeltelijk voor welk bedrag u een nieuw huis kunt kopen.

Bepaal de waarde van uw huidige woning

Het is ten eerste belangrijk dat u nagaat wat de waarde is van uw huidige woning en wat het dus in totaal zou kunnen opleveren. Bij dit proces is het handig om een makelaar in te schakelen, omdat makelaars uiteraard gespecialiseerd zijn in waardebepalingen van woningen. Een makelaar kost wel wat, maar zonder makelaar zou het zo kunnen zijn dat u uw huis verkoopt voor een veel lager bedrag dan wat u er daadwerkelijk voor zou kunnen krijgen.

De restschuld aflossen

Als u met een restschuld zit is het logisch dat u deze uiteindelijk volledig zal moeten betalen. Één van de opties om de restschuld af te lossen is om de restschuld bij te lenen bij een hypotheek voor een nieuwe woning. In feite neemt u dus een hypotheek voor de financiëring van uw huis + voor de financiëring van uw restschuld. Dit is niet altijd mogelijk, dus u zult uzelf goed moeten laten informeren over uw beschikbare opties. Een andere optie zou zijn om de restschuld te financiëren uit eigen middelen. Een eigen middel zou bijvoorbeeld uw spaarbedrag kunnen zijn.

Informatie bij uw huidige bank

Tot slot is het ook belangrijk om informatie op te vragen bij uw huidige bank. Als bestaande klant zullen ze misschien een exclusieve regeling met u kunnen treffen, waardoor u bij uw huidige bank veel voordeliger uit bent dan bij een andere bank. Banken zijn over het algemeen altijd bereid om uw financiële zaken te bespreken, dus het zal geen enkel probleem zijn als u met vragen zit over uw restschuld.