Meer aflossing volgens banken

Gepubliceerd op 24-04-2013

Nederlandse banken, waaronder de ABN-Amro, ING en SNS, melden dat huizenbezitters meer aflossen op hun hypotheek dan voorgaande jaren. In de eerste maanden van dit jaar stegen de aflossingen met 40-50%, wat zich terugvertaalt in tientallen miljoenen euro’s.

Redenen voor de toenemende aflossingen zouden onder andere de lage spaarrente zijn. Doordat de spaarrente laag is loont het meer om extra geld te gebruiken voor aflossingen. Ook zouden Nederlandse huizenbezitters meer schuldbewust zijn geworden. Wanneer de toenemende aflossingen zich voortzetten zullen de totale Nederlandse schulden voor het eerst in jaren afnemen.

Door de huizenbezit stimulerende maatregelen, waaronder de hypotheekrenteaftrek is de gemiddelde schuld van een Nederlander zeer hoog in vergelijking met andere Europeanen. Brussel heeft dan ook aangegeven bij Nederland de hypotheekrenteaftrek aan te passen, wat 1 januari 2013 is gebeurd.

Op het blog van Geldlenentotaal, http://www.geldlenentotaal.nl/ staan veel artikelen over hypotheken (met en zonder advies) en over geld lenen. Hier is vaak nuttige informatie te vinden.