Levenshypotheek

De levenshypotheek is net als de effectenhypotheek een hypotheekvorm waarin je tijdens de looptijd geen aflossingen doet. Hierdoor is ook bij deze hypotheek de aflossing van de gehele hypotheeksom aan het einde van de looptijd niet gegarandeerd. De levenshypotheek is een combinatie van twee verschillende hypotheken, namelijk de aflossingsvrije hypotheek en de levensverzekering. Het idee hierbij is dat de hypotheek bij overlijden of aan het einde van de looptijd wordt afgelost met het bedrag uit de levensverzekering. Bij de levenshypotheek is het mogelijk om optimaal te profiteren van het opbouwen van belastingvrij vermogen en wordt daarnaast ook nog geprofiteerd van rente aftrek.

Voor wie is de levenshypotheek bedoeld?

De levenshypotheek is vooral bedoeld voor personen die meer verdienen dan het modaal inkomen of personen die verwachten dat hun inkomen zal groeien naarmate de tijd vordert. Het bruto modaal inkomen voor 2013 is door de overheid vastgesteld op een bedrag van €33.000,- bruto per jaar.

Regelgeving levenshypotheek 2013

De regelgeving voor de levenshypotheek is met ingang van 1 januari 2013 deels veranderd. Deze hypotheek is vanaf die periode alleen nog beschikbaar voor (bestaande) huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben. Zij mogen deze levenhypotheek houden, oversluiten of omzetten zonder bij dit proces hypotheekrenteaftrek te verliezen.

Nadelen van de levenshypotheek

Één van de nadelen van de levenshypotheek is dat er vaak een verplichte overlijdens-verzekering is. Deze verzekering zorgt ervoor dat als iemand met een hypotheek overlijdt de partner en/of nabestaanden er niet onder lijden. Zij kunnen dan de hypotheek deels aflossen en mogen gewoon in de gekochte woning blijven wonen. De overlijdens-verzekering hoeft dus niet per se als een nadeel te worden gezien.