Hypotheekrente

Hypotheekrente is, zoals de naam al suggereert, rente die je betaalt over je hypotheek. Elke hypotheek aanbieder heeft een eigen rente regeling, dus dit is op geen enkele manier te vermijden. Uiteraard bepaalt elke hypotheek aanbieder zijn/haar eigen hypotheekrente.

Hoe wordt de hypotheekrente bepaald?

De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van verschillende factoren. Zo heb je bijvoorbeeld individuele factoren en marktwijde factoren. Een voorbeeld van een individuele factor is dat de aanbieders van hypotheken graag zien dat je een vast inkomen hebt. Dit hoeft niet per se een vaste baan te zijn, het mag namelijk ook een waardevaste uitkering zijn. Een voorbeeld van een marktwijde factor is de economie. Als het slecht gaat met de economie, is het risico voor de geldverstrekker groter omdat de kans bestaat dat de geldverstrekker zijn/haar geld nooit zal krijgen. In zulke tijden zullen de geldverstrekkers dus een hogere hypotheekrente rekenen om het risico te verkleinen. Als het goed gaat met de economie is het risico uiteraard kleiner en zal de rente lager uitvallen. Dit is gunstig voor personen die graag een hypotheek af willen sluiten.

Individuele factoren

Naast de individuele factor dat aanbieders willen zien dat u een vast inkomen heeft, bestaan er ook andere belangrijke individuele factoren. Één van die factoren is het geven van zekerheden bij de hypotheek. Indien de hypotheekgever zekerheid kan bieden dat de geldverstrekker zijn/ haar geld krijgt zal dit automatisch een lagere risico voor de geldverstrekker betekenen. Gevolg is dat er soepeler om kan worden gegaan met de hoogte van de rente.

Marktwijde factoren

Een andere marktwijde factor is dat de onroerend goed markt schommelt. Als er veel schommelingen zijn in deze markt, leidt dat tot een toename van de onzekerheid op de huizenmarkt. Hierdoor is het mogelijk en zelfs vrijwel zeker dat de hypotheekrente toeneemt.