Extra aflossen hypotheek

Volgens de Rabobank en de ING bank lossen Nederlanders steeds vaker hun hypotheek af in plaats van geld te sparen. Denk echter over de volgende zaken goed na en laat je adviseren door een gedegen financieel adviseur voordat je besluit over te gaan tot vervroegd aflossen.

Boete extra aflossen hypotheek

Het vervroegd aflossen van een hypotheek is aan voorwaarden verbonden die zijn overeengekomen bij het afsluiten van de hypotheek. Informeer bij de bank waar je jouw hypotheek hebt afgesloten of er een boete is verbonden het vervroegd aflossen van jouw hypotheek.

Maximale extra aflossing

Vaak is het extra aflossen van een hypotheek gebonden aan een maximum. Op veel hypotheken kun je slechts tot 10% extra aflossen.

Extra aflossen of sparen?

Het kan verstandiger jouw spaargeld op een spaardeposito te zetten in plaats van extra af te lossen op je hypotheek. De maandlasten nemen weliswaar af door een lagere hypotheekschuld, het is ook zo dat je hypotheekrente afneemt, waardoor de hypotheekrenteaftrek afneemt en daarmee de fiscale voordelen (aftrekbaarheid van box 1). Of het voordelig is om af te lossen is daarom erg afhankelijk van de rentes op spaarrekeningen of spaardeposito’s.

Een voordeel van sparen boven extra aflossen is dat je toegang hebt tot je gespaarde geld en dit op kan nemen mocht dit nodig zijn. Dit is uiteraard niet mogelijk wanneer je dit geld gebruikt om extra af te lossen. Mocht je extra geld nodig hebben om te kunnen aflossen kun je ook goedkoop geld lenen.

Extra aflossen bij een restschuld

Het is mogelijk met de recente dalende huizenprijzen dat een restschuld op de woning dreigt, oftewel dat het huis minder waard is dan de hoogte van de hypotheek. Om de plotselinge klap van dit verlies op te vangen kan het verstandig zijn extra af te lossen, zo worden deze kosten over een langere periode gespreid.

Hoe nu verder?

Laat je adviseren door jouw bank of een gedegen financieel adviseur. Ook kun je van de hypotheekservice van Vereniging Eigen Huis inschakelen.