Effectenhypotheek

Bij de effectenhypotheek gaat het er om dat u een hoger bedrag leent dan noodzakelijk is voor het huis dat u wilt kopen. Met het extra bedrag bouwt u namelijk een effectenportefeuille op, waarmee u de gehele hypotheek op het einde van de looptijd aflost. U betaalt tijdens de looptijd helemaal geen aflossingen. Hierdoor is de aflossing aan het einde van deze hypotheek niet gegarandeerd. U betaalt tijdens de looptijd enkel rente. Wel wordt er eenmalig een bedrag in een beleggingsfonds gestort.

Kenmerken van de effectenhypotheek

De kenmerken van een effectenhypotheek zijn: maximaal belastingvoordeel, zonder eigen geld kunnen beleggen (waar overigens wel enkele risico’s aan verbonden zijn) geen verplichte levensverzekering. Door al deze kenmerken is deze hypotheekvorm vooral aantrekkelijk voor huishoudens met een inkomen van €50.000,- of hoger.

Voordelen van de effectenhypotheek

Één van de voordelen van de effectenhypotheek is dat deze hypotheekvorm heel flexibel is. U bepaalt bijvoorbeeld zelf waarin u belegt en hoeveel risico’s u daarbij wilt nemen. Daarnaast kunt u makkelijk van belegginscategorie switchen, wat ook weer het flexibele van deze hypotheekvorm kenmerkt. Tot slot vallen de risico’s bij het beleggen ook zeker mee als u erbij bedenkt dat de looptijd van deze hypotheek ongeveer 25 tot 30 jaar is.

Nadeel van de effectenhypotheek

Omdat het er bij een effectenhypotheek om gaat dat u een effectenportefeuille opbouwt, is het vanzelfsprekend dat u erg actief moet zijn bij deze hypotheekvorm. Zoals eerder gezegd zijn er bij het beleggen veel risico’s verbonden en moet u dus, voordat u uw keuze maakt, goed nadenken of deze hypotheekvorm wel zo verstandig is.